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Donor = -------------------------
Trust = -------------------------------------------------------
Charity = --------------------------------------------------------------------------------
Spouse = ------------------------
State = -------------
D1 = -------------------
D2 = ---------------------------
x = ----
y = --

Dear --------------:

This responds to your letter dated October 19, 2011, requesting rulings on behalf of 
yourself and Trust (Taxpayers).  Taxpayers request rulings on the income and gift tax 
consequences under §§ 170, 2522, and 664 of the Internal Revenue Code of a 
contribution to a charitable remainder beneficiary of Trust of an undivided x interest in 
Donor’s right to unitrust payments.

RULINGS REQUESTED

(1) Donor will be entitled to a charitable contribution deduction for income tax purposes 
under § 170(a)(1) for the contribution of an undivided interest in a unitrust payment 
transferred to Charity.
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(2) The amount of Donor’s charitable contribution deduction will be equal to the present 
value of the right to receive annual payments equal to y percent of the net fair 
market value of x of the Trust assets, determined annually, for a term starting on the 
date of the contribution to Charity and ending on the date of death of Donor.

(3) Donor will be entitled to a gift tax charitable contribution deduction under § 2522 for 
the fair market value of his gift (for gift tax purposes) of x of the corpus of Trust, not 
in trust.

(4) The transfer of the undivided x interest in the unitrust payment will not cause the 
trust to cease to be a trust described in § 664(d)(2).

(5) To the extent that in prior years the Trust realized capital gain income, and that 
income was not included in the income of Donor, such capital gain shall not be 
included in the income of Donor solely because of his transfer of the undivided 
interest in the unitrust payment to Charity.

FACTS

On D1, Donor and Spouse, as settlors, created Trust, a charitable remainder unitrust 
pursuant to § 664(d)(2).  Trust is governed by the law of State, and all property placed 
into Trust at the outset was community property.

Trust provides for an annual payment to Donor and Spouse of a unitrust amount equal 
to y percent of the net fair market value of the assets of Trust, valued as of the first day 
of each taxable year of Trust (Unitrust Payment).  Upon the death of either Donor or 
Spouse, the survivor is entitled to the entire Unitrust Payment.  Neither Donor nor 
Spouse retained a right to revoke the respective survivorship interest transferred at the 
time the trust was created.

Trust also provides that on the death of the last to die of Donor and Spouse, the trustee 
of Trust is to distribute all of the principal and income of Trust (the Remainder) to 
Charity, an organization that meets the requirements of § 170(c) and § 2522(a).  
However, Donor and Spouse retained the right to add or delete, by inter vivos or 
testamentary written instrument, qualified exempt charities to receive the Remainder.

On D2, Spouse died, leaving Donor as the sole trustee of Trust and the sole beneficiary 
of the Unitrust Payment.  As the surviving settlor of Trust, Donor has the right to add or 
delete, by inter vivos or testamentary written instrument, qualified exempt charities to 
receive the Remainder.

Donor’s Proposed Transaction:

Donor proposes to contribute an undivided x interest in the Unitrust Payment to Charity 
and to irrevocably designate Charity as the beneficiary of an undivided x interest in the 
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Remainder.   Donor will not receive any consideration from Charity for the contribution 
and designation.  Donor and Charity will then consent to a partial termination of Trust in 
their respective capacities as settlor and beneficiary.  Thereafter, Donor, as trustee, will 
distribute to Charity x of Trust’s corpus, not in trust, and continue to hold the balance of 
Trust’s corpus in accordance with the terms of Trust.
Donor represents that (1) the x interest in the Unitrust Payment and the x interest in the 
Remainder that Charity receives will merge pursuant to State law, leaving Charity with 
an undivided x interest in the corpus of Trust; and (2) the basis of the assets distributed 
to Charity in the partial liquidation of Trust will be fairly representative of the adjusted 
basis of the property available for payment on the date of payment.

LAW AND ANALYSIS

Ruling Request 1:

Section 170(a)(1) provides that there shall be allowed as a deduction any charitable 
contribution (as defined in § 170(c)) payment of which is made within the taxable year.

Section 170(f)(3)(A) provides that a contribution (not made by a transfer in trust) of less 
than the taxpayer’s entire interest in property is not allowed as a charitable contribution 
deduction except to the extent such contribution would have been allowed as a 
deduction had it been transferred in trust.

Section 170(f)(3)(B)(ii) provides that § 170(f)(3)(A) does not apply to a contribution of an 
undivided portion of the taxpayer’s entire interest in property.  

Sections 1.170A-6(a)(2) and 1.170A-7(a)(2)(i) of the Income Tax Regulations provide 
that a deduction is allowed for a contribution of a partial interest in property if such 
interest is the taxpayer’s entire interest in the property, such as an income interest or a 
remainder interest.  If, however, the property in which such partial interest exists was 
divided in order to create such interest and thus to avoid § 170(f)(3)(A), the deduction 
will not be allowed.

Section 1.170A-7(b)(1) provides that an undivided portion of a taxpayer’s entire interest 
in property must consist of a fraction or percentage of each and every substantial 
interest or right owned by the taxpayer in the property and must extend over the entire 
term of the taxpayer’s interest in the property.

In Rev. Rul. 86-60, 1986-1 C.B. 302, the Service considered whether donations of an 
annuity interest in a charitable remainder annuity trust (CRAT) to the remainder 
beneficiary of the CRAT qualify for charitable contribution deductions under §§ 170 and 
2522.  In Situation 1 of that ruling, Grantor A created a CRAT described in § 664(d)(1), 
and retained the annuity interest for life.  The remainder beneficiary was a charitable 
organization described in §§ 170(c) and 2522.  Four years later, A transferred the 
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annuity interest in the CRAT to the remainder beneficiary.  Rev. Rul. 86-60 concludes, 
inter alia, based partly on § 1.170A-7(a)(2)(i), that the gift to the charity of A’s annuity 
interest in the CRAT qualifies for a charitable contribution deduction under § 170.

The present case is analogous to the situation in Rev. Rul. 86-60.  Donor and Spouse 
retained an income interest in Trust.  Donor, the surviving settlor of Trust, proposes to 
transfer a portion of his interest in the Unitrust Payment to Charity, the remainder 
beneficiary of Trust.  Based solely on the facts submitted and representations made, 
including the representation that under State law Donor’s undivided x interest in the 
Unitrust Payment transferred to Charity merges with x of Charity’s remainder interest, 
we conclude that Donor’s transfer of an undivided portion of the unitrust interest will 
qualify for a charitable contribution deduction under § 170.

Ruling Request 2:

Section 1.170A-7(c) provides, in part, that the amount of the deduction under § 170 in 
the case of a charitable contribution (not in trust) of a partial interest in property to which 
§ 1.170A-7(b) applies is the fair market value of the partial interest at the time of the 
contribution.  See § 1.170A-1(c).  Section 1.170A-7(b)(1) pertains to a gift of an 
undivided portion of a donor’s entire interest.  Section 1.170A-7(c) further provides that 
the fair market value of such a partial interest must be determined in accordance with 
§ 20.2031-7 of the Estate Tax Regulations.  The valuation methodology set forth under 
§ 20.2031-7(d) is the same methodology described under § 664 for valuing unitrust 
interests for income tax purposes.

Accordingly, the amount of Donor’s charitable contribution deduction will be equal to the 
present value of the right to receive annual payments equal to y percent of the net fair 
market value of x of the assets of Trust.

In order to compute the actuarial factor necessary to determine the value of Donor’s 
contribution of an x undivided unitrust interest, IRS Publication 1458, Actuarial Values 
Version 3B, is required.  The y percent payout factor is calculated for a single life using 
the age of Donor and the remainder factor contained in Table U(2).  The actuarial factor 
so obtained, multiplied by x of the value of the unitrust corpus at the time of the transfer, 
will equal the value of the contribution for purposes of § 170.

Ruling Request 3:

Section 2501(a) imposes a tax for each calendar year on the transfer of property by gift 
during such calendar year by an individual.

Section 2511(a) provides that the gift tax applies to a transfer by gift whether the 
transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and whether the 
property is real or personal, tangible or intangible.
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Section 25.2511-2(b) of the Gift Tax Regulations provides that as to any property of 
which the donor has so parted with dominion and control as to leave in him no power to 
change its disposition, whether for his own benefit or for the benefit of another, the gift is 
complete.

Section 25.2511-2(c) provides that a gift is incomplete if and to the extent that a 
reserved power gives the donor the power to name new beneficiaries or to change the 
interests of the beneficiaries as between themselves unless the power is a fiduciary 
power limited by a fixed or ascertainable standard.

Section 2522(a) provides that, in computing taxable gifts for the calendar year, there is 
allowed as a deduction the amount of all gifts made during such year to or for the use of 
organizations described in § 2522(a).  

Section 2522(c)(2) provides that where a donor transfers an interest in property (other 
than an interest described in § 170(f)(3)(B), i.e., a remainder interest in a farm or 
residence, or an undivided portion of the donor's entire interest) to or for a charity and 
an interest in the same property is retained by the donor, or is transferred or has been 
transferred (for less than adequate and full consideration in money or money's worth) 
from the donor to a person, or for a use, not described in § 2522(a) or (b), no deduction 
shall be allowed under § 2522 for the interest which is transferred unless, in the case of 
any interest other than a remainder interest, the interest is in the form of a guaranteed 
annuity or a fixed percentage distributed yearly of the annual fair market value of the 
property to be determined yearly (a unitrust interest).

Section 25.2522(c)-3(c)(1)(i) provides that if a donor transfers an interest in property for 
charitable purposes and an interest in the same property is retained by the donor, or is 
transferred or has been transferred (for less than adequate and full consideration in 
money’s or money’s worth) for private purposes, no deduction is allowed under § 2522 
unless the charitable interest is a deductible interest as described in 
§ 25.2522(c)-3(c)(2).

Section 25.2522(c)-3(c)(2) provides, in relevant part, that a deductible interest for 
purposes of § 25.2522(c)-3(c)(2)(i) includes a charitable interest in property where the 
charitable interest is an undivided portion, not in trust, of the donor’s entire interest in 
property. 

In this case, on D1, Donor and Spouse created Trust and contributed to it certain 
property that became the corpus of Trust.  Under the terms of Trust, Donor and Spouse 
retained the right to add or delete the charitable remainder beneficiaries.  Accordingly, 
Donor and Spouse did not make a completed gift of a remainder interest in the corpus 
of Trust for gift tax purposes.  See § 25.2511-2(c).  On the date of Spouse’s death, 
Donor became the sole owner of the corpus of Trust for gift tax purposes. 
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Donor proposes to terminate Trust as to x of its corpus and to contribute x of the corpus 
of Trust, not in trust, to Charity.  To accomplish this, Donor will transfer an undivided x
interest in the Unitrust Payment to Charity.  In addition, Donor will irrevocably designate 
Charity as the sole beneficiary of an undivided x interest in Remainder.  Thereafter, 
Donor, as Trustee, will transfer x of the corpus of Trust, not in trust, to Charity.  

Based solely on the facts submitted and representations made, and specifically 
because Charity will own a fee interest in x of the corpus of Trust, not in trust, after 
Donor’s transfers, we conclude that for gift tax purposes, Donor will make a gift of x of 
the corpus of Trust, not in trust, and will be entitled to a gift tax charitable contribution 
deduction under § 2522(a) for the fair market value of its gift.

Ruling Request 4:

Section 1.664-3(a)(4) provides that the governing instrument may provide that an 
amount other than the unitrust amount shall be paid (or may be paid in the discretion of 
the trustee) to an organization described in § 170(c) provided that, in the case of 
distributions in kind, the adjusted basis of the property distributed is fairly representative 
of the adjusted basis of the property available for the payment on the date of the 
payment.  

The regulations thus authorized the current distribution of unitrust assets to a charitable 
organization.  In this case, it is represented that under local law, upon Donor’s transfer 
of an undivided x portion of his Unitrust Payment to Charity and Donor’s irrevocable 
designation of x of the Remainder to Charity, the Charity’s interest in the Unitrust 
Payment and the Remainder will merge.  Although a partial termination of Trust will 
occur, Trust will continue to be in the form of, and will function as, a CRUT within the 
meaning of § 664(d)(2).  

Accordingly, based solely on the facts submitted and representations made, we 
conclude that the transfer of the undivided x interest in the Unitrust Payment will not 
cause Trust to cease to be a trust described in § 664(d)(2).     

Ruling Request 5:

We conclude based solely on the facts and representations submitted that to the extent 
Trust realized capital gain income in prior years, which income was not included in the 
Unitrust Payments paid to Donor and thereby included in the income of Donor, that 
capital gain will not be currently included in Donor’s income by reason of his transfer of 
a portion of his Unitrust Payments to Charity.   
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CONCLUSIONS

(1) Donor will be entitled to a charitable contribution deduction for income tax purposes 
under § 170(a)(1) for the contribution of the undivided interest in a unitrust payment 
transferred to Charity.

(2) The amount of Donor’s charitable contribution deduction will be equal to the present 
value of the right to receive annual payments equal to y percent of the net fair 
market value of x of the Trust assets, determined annually, for a term starting on the 
date of the contribution to Charity and ending on the date of death of Donor.

(3) Donor will be entitled to a gift tax charitable contribution deduction under § 2522 for 
the fair market value of its gift (for gift tax purposes) of x of the corpus of Trust, not in 
trust.

(4) The transfer of the undivided x interest in the unitrust payment will not cause the 
trust to cease to be a trust described in § 664(d)(2).

(5) To the extent that in prior years the Trust realized capital gain income, and that 
income was not included in the income of Donor, such capital gain shall not be 
included in the income of Donor solely because of his transfer of the undivided 
interest in the unitrust payment to Charity.

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by Taxpayers and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter, including whether Trust qualifies as a CRUT and whether requirements for 
merger will be satisfied under local law.  

This ruling is directed only to the taxpayers requesting it.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this ruling should be attached to Donor’s federal income and gift tax returns 
for the tax years affected.  Alternatively, taxpayers filing returns electronically may 
satisfy this requirement by attaching a statement to their return that provides the date 
and control number of this ruling.
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative.

Sincerely,

Karin Goldsmith Gross
Acting Branch Chief, Branch 1
(Income Tax & Accounting)
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